Apple uskonto

Meiltä nörteiltä kysytään usein, mikä tietokone tulisi hankkia. Lyhyt vastaus on – aivan se ja sama. Tässä pidempi vastaus, jos aihe kiinnostaa. Ensinnäkin, miksi kysyt nörtiltä? Nörtti on toki koko ikänsä pelannut tietokoneiden parissa, allekirjoittanut on koodannut 8-vuotiaasta asti, mutta onko hän oikea henkilö arvioimaan sinun tarpeitasi? Ei ole. Nörtin mielestä sinun tulisi itse rakentaa oma tietokone, jolla voit lentää kuuhun. Ehkä katsot Mikrobitistä tai Tietokone -lehdestä arvion, ennen kuin ostat koneen. Miksi? Nämä ovat nörttien nörteille kirjoittamia arvioita ja arvosteluja. Mihin sinä käytät tietokonetta? 99% ihmisistä käyttää 99% ajastaan koneellaan nettiselaimen parissa. Nettiselain toimii kaikilla koneilla ja kaikilla alustoilla tismalleen samalla tavalla. Käyttömukavuudessa ei ole mitään eroa, selasit nettiä sitten Windows-, Mac- tai Linux-koneella. Seuraavaksi eniten konetta käytetään todennäköisesti kuvien muokkaamiseen ja dokumenttien kirjoittamiseen toimistosovelluksilla. Nämä kaikki toimivat kaikilla eri alustoilla tismalleen yhtä jouhevasti. Lomakuvien selaaminen toimii tismalleen samalla tavalla kaikilla alustoilla. Yhteenkään näistä asioista et tarvitse nörtin omin käsin rakentamaa supertietskaria. Vesijäähdytetty näytönohjain ei nopeuta sinun powerpoint esitelmääsi sitten yhtään.

Mutta onhan laadussa eroja? On. Applen tuotteet kestävät pidempään. On omaa kokemusta. Ostin elämäni ensimmäisen ja viimeisen Apple tietokoneen vuonna 2011 ja se on minulla edelleen käytössä. Se toimii nettiselaimena. YouTube videot ja Facebook toimivat siinä moitteetta. Mutta koska harrastan nörttijuttuja, olen asentanut siihen Linuxin. Koska me nörtit tykkäämme Linuxista enemmän kuin Mac OS X:stä. Sinulle tällä käyttöjärjestelmällä ei pitäisi olla mitään merkitystä. Facebook toimii tismalleen samalla tavalla niin Windows-, OS X- kuin Linux-käyttöjärjestelmälläkin.

Koska nämä Apple-uskovaiset päivittävät ahkerasti koneitaan, on netin kirpputorit pullollaan laadukkaita ja edullisia Applen koneita, jotka taatusti toimivat vielä pitkään. Tällaisella laitteella pääset facebookiin edullisesti ja YouTube videot pyörivät vanhallakin koneella. Käytetty Applen kone saattaa olla hyvinkin järkevä ostos.

Jos hakemalla haetaan jotain etuja Mac ja Linux käyttöjärjestelmistä, niin niiden kanssa ei tarvitse murehtia virustorjunnasta, jos nyt olen asiantuntijoita oikein ymmärtänyt. Apple ja Linux uskovaiset eivät ole koskaan edes kuulleet viruksista. Tämä lienee fakta, ei huhupuhetta.

Onko hinnassa eroa? On. Applen tuotteet maksavat maltaita. Jos et usko, vertaa hintoja netissä. Huomaat, että vastaavilla ominaisuuksilla varustettu PC maksaa noin puolet vähemmän kuin Mac kone. Mieti siis, tarvitsetko todella yli 1000€ maksavan tietokoneen, kun PC, jossa kaikki tarvitsemasi sovellukset löytyvät valmiiksi asennettuna maksaa Prismassa sen muutaman satasen näyttöineen päivineen.

Miksi Apple? Koska kyse on uskonnosta. Moni uskoo, että heidän elämänlaatunsa paranee, kun he maksavat kalifornialaiselle yritykselle 1000€ ylimääräistä. Tämän voi havaita jo kännyköissä. 200€ hintainen Nokia pyörittää YouTube videoita ja Facebookia tismalleen samalla tavalla kuin yli 1000€ hintainen Applen puhelin. Ja tuossa yli 1000€ maksavassa puhelimessa ei ole edes kuulokeliitäntää. Saat toki lisähintaan kauniit omenalogolla varustetut langattomat kuulokkeet. Jokainen voi itse miettiä, onko tässä mitään järkeä.

Pieni varoituksen sana on paikallaan Applen tuotteiden kohdalla. Itse ostin nimittäin hiljattain uuden television. En katso televisioita, mutta pelikonsolit ja tietokoneeni ajattelin kytkeä ihan kunnon tauluteeveeseen. En muistanut televisioita ostettaessa, että minullahan on pöytäkoneena Applen laite. Täten en päässyt nauttimaan Facebook selailusta suurelta näytöltä samana iltana. Piti suunnata uudestaan kauppaan seuraavana päivänä ostamaan muutama adapteri, jotta homma pelittää. Applen laitteissa kun ei tällaisia PC-puolelta itsestäänselvyyksiä ole, kuten HDMI liitintä. Kyllä, luit aivan oikein. Se on se liitin, jolla näytöt nykyään liitetään. Mutta Applella on aivan omat liittimet. Mikäli kaikki laitteesi ovat Applea, televisiota myöten, tätä ongelmaa ei tietenkään ole. Ehkä nyt teen kärpäsestä härkäsen, adapteri maksaa muutaman kympin ja sen asentaminen sujuu muutamassa sekunnissa. Mutta nyrkkisääntönä voi pitää, että Apple ei tykkää muiden valmistajien sovelluksista tai laitteista. Eihän iPhonessa nykyään ole edes kuulokeliitäntää! Mainitsinko jo, että uusimmissa iPhoneissa ei ole edes kuulokeliitäntää?

Onko olemassa hyvä syy ostaa Windows kone? On. Jos työsi puolesta tarvitset jotakin tiettyä Windows sovellusta, sinun on käytännössä pakko ostaa Windows kone. Nörtti osaa ajaa näitä Windows sovelluksia myös Macissä tai Linuxissa, mutta sinä et osaa. Jos pelaat, on Windows kone ainoa vaihtoehto. Toki myös Applen koneille löytyy pelejä kuin myös Linuxiin, jos haluat tappaa aikaa pelaamalla söpöjä pingviiniaiheisia pelejä. Mutta niitä Pelejä, joita Pelaajat pelaavat, on saatavilla ainoastaan Windowsille. Pelaajan täten ei tarvitse miettiä kahta kertaa, minkä koneen ostaisi.

Mihin tarvitset suorituskykyä? Mihin tehokkaampaa prosessoria, jytkympää näytönohjainta tai valtavaa määrää muistia? Et mihinkään. Näillä asioilla on merkitystä ainoastaan pelaajille. Sinun kuvasi ja facebook tykkäyksesi mahtuvat nykyään myös sen halvimman koneen muistiin oikein hyvin. Mihin tarvitset kahden teratavun kiintolevyä? Arvasit aivan oikein, et yhtään mihinkään.

Lopuksi täten totean, että se on aivan se ja sama minkä koneen ostat. Osta kivan värinen kone tai sitten sellainen, johon sinulla on varaa. Osta kone, joka sopii työpöydällesi. Älä usko myyntipuheita. Nettiin pääset vaikka tori.fistä ilmaiseksi saadulla koneella. Mutta nätin omenalogon saat ainoastaan lyömällä tiskiin rutkasti taaloja. Linux konetta saattaa suositella naapurin nörttipoika, eikä Linux olekaan tänäpäivänä ollenkaan hullumpi vaihtoehto, onhan se ilmainen ja turvallinen ja nykyään onneksi myös helppokäyttöinen. Vanhan koneen, jossa Windows jo tökkii, saa Linuxilla helposti herätettyä eloon. Mutta minä olenkin nörtti, älä hyvä mies minua kuuntele!

One thought on “Apple uskonto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *